otsikko
 
navigaatio
Fysiikan suuntautumisvaihtoehdot - Meteorologia

Meteorologia on ilmakehän fysiikkaa. Sen sovelluksista parhaiten tunnetaan sään ennustaminen, mutta erityisen ajankohtaiseksi meteorologia on tullut ilmastonmuutoskysymysten takia.

Suomessa meteorologian korkeakoulututkintoja voi suorittaa vain Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella. Laitoksella tehdään monipuolista meteorologista tutkimusta. Aiheita ovat esim. ilmaston muutokset, Maa- ja Mars-planeettojen sääolojen mallittaminen tietokoneella, sateen määrän ja ominaisuuksien mittaaminen säätutkalla sekä mikrometeorologia, jossa selvitetään kenttämittausten avulla mm. kasvillisuuden ja  ilmakehän vaikutusta toisiinsa.

Fysiikka on pakollinen sivuaine kaikille meteorologian opiskelijoille. Myös hyvät valmiudet matematiikassa ja tietojenkäsittelyssä ovat alalla hyödyksi.

Ilmakehätieteiden kotisivut >>

smear

Hyytiälän metsäaseman SMEAR II –asemalla sijaitseva vuomittauslaitteisto, jolla voidaan määrittää metsän ja ilmakehän pystysuunnassa vaihtama energian, vesihöyryn, hiilidioksidin ja pienten aerosolihiukkasten määrä

Määritys perustuu pystysuuntaisen tuulen, aineiden pitoisuuksien ja ilman lämpötilan mittaamiseen useita kertoja sekunnissa. 

navigaatio2