Mikrotomografialaboratorio

Mikrotomografialaboratorio

Mikrotomografialaboratorio (lyhennetään yleisesti µCT tai XMT) koostuu ainutlaatuisesta µCT-laitteistosta Nanotom 180 NF, jonka on tilaustyönä valmistanut Phoenix|x-ray Systems & Services GmbH, sekä sen ympärille rakennetusta röntgensirontalaitteistosta. Tomografiaa voidaan laitteistolla suorittaa alimikrometriresoluutiolla näytteistä, joiden halkaisija ei ylitä 20 millimetriä. Maksimihalkaisija tutkittavalle näytteelle on n. 120 mm. Rekonstruktio ja datan visualisointi on mahdollista 32 gigabitin dataobjekteista.

Suurin käytettävissä oleva kiihdytysjännite röntgenlähteellä on 180 kV. Näin ollen laitteistolla on mahdollista tutkia ja kvantifioida hyvin erilaisia materiaaleja. Tutkimusprojekteja on tehty tahi käynnissä joissa tutkitaan puuta, mineraalinäytteitä, pehmeää tiivistä ainetta, fossiileja sekä luita, keraamisia materiaaleja sekä elektronisia komponentteja. Mikrotomografia on uusi ja nopeasti kehittyvä tutkimusalue, joten mahdollisuudet uudenlaisiin ja mielenkiintoisiin tieteen alojen yhteistyöprojekteihin ovat suuret.

Mittausjärjestelyä tullaan kehittämään edelleen hyödyntämään muita röntgensäteilyä käyttäviä menetelmiä kuten fluoresenssia, diffraktiota sekä sirontaa. Tähän tarkoitukseen on suunniteltu komplementaarinen, mikrofokus-röntgenlähteeseen (tyyppiä IµS, valmistaja Incoatec GmbH) sekä röntgenilmaisimiin perustuva mittauslinjasto. Tomografialaitteiston erikoislaatuinen, avoin huoneen kokoinen rakenne mahdollistaa muiden röntgenmenetelmien käytön näytteen tutkimiseen poistamatta näytettä tomografialaitteistosta.

μCT reconstruction of
    wood (Pinus sylvestris)
µCT-rekonstruktio puusta (Pinus sylvesteris) vokselikoolla 1,8 µm. Soluseinät on esitetty vaalealla vihreällä. Hieman jäljelle jäänyttä mahlaa on visualisoitu soluseiniä tummemmalla vihreän sävyllä.

μCT reconstruction of
    jaw fragment of a moose (Alces alces alces)
µCT-rekonstruktio hirven leuan osasta (Alces alces alces), vokselikoko 37 µm. Luu, hammasluu ja hammaskiille ovat selkeästi erotettavissa toisistaan.

The head of fly
Huonekärpäsen pää rekonstruoituna vokselikoolla 1,75 µm.

Katso animaatio eri formaateissa: HTML 5 video, GIF, AVI, MPEG, OGG, tai WMV .


Yhteyshenkilö:
  • FT Heikki Suhonen
  • puh. 02941 50013
  • email heikki.suhonen[at]helsinki.fi